Lasten lantionpohjan fysioterapia

Lasten ja Nuorten Lantionpohjan Fysioterapia - Apua Arjen Sujuvuuteen

Lasten ja nuorten lantionpohjan fysioterapia on suunnattu lantionpohjan lihasten toimintahäiriöistä kärsiville lapsille ja nuorille, joilla ilmenee esimerkiksi yökastelua, päiväkastelua, kikatuskarkailua, ulosteen karkailua tai ummetusta tai muita lantionpohjan alueen haasteita. Hoito toteutetaan aina turvallisesti ja lapsen ja nuoren yksilölliset tarpeet huomioiden, jolloin tavoitteena on parantaa lapsen ja nuoren elämänlaatua, perheen hyvinvointia  ja tukea arjen sujuvuutta.

Lasten ja nuorten lantionpohjan fysioterapia sisältää esim. lantionpohjan lihasten aktivointiin ja rentouttamiseen keskittyviä harjoitteita. Lisäksi tukena ovat päiväkirjat,  joihin merkitään mm. kastelukerrat, vaippojen painot, virtsaamis- ja ulostamiskerrat.

Terapiassa voidaan käyttää tukena myös sähköstimulaatioita, riippuen kunkin lapsen ja nuoren tarpeesta ja suostuvuudesta. Myös ruokavalioasiat ja nesteiden määrät, laatu ja ajoitus ovat avainasemassa lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Joissakin tilanteissa on  mahdollista myös kokeilla Tens- vuokralaitteita, joilla perhe saamansa ohjauksen mukaan voivat sähkötellä kotona lasta ja nuorta. Tiivis yhteistyö perheen kanssa tukee monipuolisesti lapsen ja nuoren  kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Lasten lantionpohjan fysioterapiaan liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä Leenaan. 

Usein kysytyt kysymykset

Alkuhaastattelulla selvitetään ensin vaivan luonne ja historia, sekä jo kokeillut hoitotoimenpiteet, lääkitykset. Usein virtsaamis- ja ulostamispäiväkirjamerkinnät kertovat vaivan luonteesta jo osansa. Itse tutkiminen tehdään lapsen ja nuoren suostumuksella ja mittauslaitteena olevalla biopalautteella saadaan tietoa sitten lihasten hahmottumisesta, voimasta ja rentoutumiskyvystä.  Samalla laitteella sitten opetetaan supistamistekniikkaa ja harjoitteita, joilla lisätään voiman tuottoa ja rentoutumista.

Biopalautelaitteella ohjataan oikea lantionpohjan lihasten toiminta lapselle ja nuorelle. Kun oikea supistamistekniikka on opittu, ohjataan mm. lihasvoimaa, -kestävyyttä ja -nopeutta ja rentoutumista parantavia harjoitteita, riippuen kunkin lapsen ja nuoren vaivan luonteesta. 

Aina kyse ei ole huonoista tai heikkovoimaisista lantionpohjan lihaksista sinänsä, vaan enemmänkin niiden käytön häiriintymisestä syystä tai toisesta. Heikko lantionpohja ilmenee useimmiten pidättämisen ongelmana; virtsa, uloste tai ilma karkaa silloin kun sen ei pitäisi. Myös suolen ja rakon yliaktiivisuus voi lisätä pidättämisen ongelmia ja näihin fysioterapialla voidaan auttaa.

Asiantuntijamme

Leena Saarela
Jasmiina Ahokas
Ulla Hietavirta