Lantionpohjan fysioterapia / Uroterapia

Tehokasta Apua Lantionpohjan Toimintahäiriöihin

Uroterapia on erikoistunut hoitomuoto, joka keskittyy aikuisten ja lasten lantionpohjan toimintahäiriöiden kuntouttamiseen. Uroterapeutin pohjakoulutus terveysalalla määrittää uroterapian sisällön. Fysioterapeutti-uroterapeutti keskittyy  ensisijaisesti lantionpohjan kuntoutukseen fysioterapian keinoin, unohtamatta elintapaohjausta. Uroterapeutin koulutus on fysioterapeutin ammatillista täydennyskoulutusta, joka syventää tietämystä rakon ja suolentoiminnan anatomiasta, fysiologiasta ja niihin liittyvistä häiriöistä. 

Tavanomaisessa uroterapiassa keskitytään enemmän elintapaohjaukseen, säännölliseen suolen- ja rakon tyhjentämiseen erilaisin  hoitokeinoin,  sekä oikeanlaisen  wc-asennon ohjaamiseen. Spesifimpi uroterapia sisältää edellä olevien lisäksi myös biopalautteen, elektroterapian ja erilaisten harjoitteiden yksilöllisen ohjauksen ja seurannan. Biopalautteen ja elektroterapian avulla pyritään palauttamaan lantionpohjan lihasten, rakon ja suolen  normaali toiminta.

Lantionpohjan fysioterapiaan/uroterapiaan ei edellytä lääkärin lähetettä, mutta se on toivottavaa mm. terapiapalautteen vuoksi. Terapia toteutetaan useinmiten  sarjahoitona (5–15 hoitokertaa) yksilöllisten tarpeidesi mukaan. Palvelu on suunnattu sekä aikuisille että lapsille. Sitä voidaan hyödyntää laajasti erilaisten laskeumien, leikkausten jälkitilojen, synnytysvaurioiden, kipujen ja  suolen ja virtsarakon toimintahäiriöiden hoidossa. Tyypillisimpiä terapiaan hakeutumisen syitä ovat moninaiset pidätyskyvyn ongelmat, tyhjenemishäiriöt ja yli- ja alitoiminta sekä lantionpohjan lihaksissa että suolessa ja rakossa. Kasvava terapiaan hakeutumisen syy on lantionpohjan kivut; heijastekivut, arpikivut, yhdyntäkivut, endometrioosikivut ja suolen ja rakon tyhjäämiseen liittyvät kivut. Myös neurologisissa sairauksissa uroterapia on osa asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Terapian tavoitteena on parantaa asiakkaan elämänlaatua ja tukea toimintakyvyn palautumista. Lantionpohjan lihasten kuntokartoitus on mahdollista myös ilman minkäänlaista vaivaa, ennaltaehkäisevässä mielessä.

Usein kysytyt kysymykset

Lantionpohjan fysioterapiasta/ uroterapiasta saat avun mm. virtsan-, ilman-  ja ulosteenkarkailuun, rakon ja suolen tyhjenemishaasteisiin, gynekologisiin laskeumiin, seksuaalitoimintojen ongelmiin ja lantion alueen leikkausten jälkitiloihin ja moniin lantion kipuihin

Lantionpohjaa voidaan tutkia ultraäänellä, manuaalisesti tai EMG-lihassähkökäyrällä, jolloin käytössä on joko emätin elektrodi tai vaihtoehtoisesti peräukkoon asetettava anaalielektrodi. Tutkimus on aina kivutonta ja asiakkaan kokonaistilanne huomioivaa. 

Urofysiossa kohdataan asiakas aina hienovaraisesti ja asiakasta kunnioittaen. Meillä on yli 30 vuoden kliininen kokemus lantionpohjan fysioterapiasta ja osa  ammattilaisistamme on  myös uroterapeutteja ja seksuaalineuvojia. Intiimeistä asioista uskaltaa meillä puhua ilman minkäänlaista häpeää. Teemme tiivistä yhteistyötä gynekologien ja urologien kanssa ja voimme konsultoida lääkäreitä tarvittaessa.

Lantionpohjan fysioterapiassa/ uroterapiassa asiakas maksaa käyntihinnan köytetyt ajan mukaan joko 45 min. tai 60 min. mukaisesti. Lisäksi asiakkaalta veloitetaan käytettävän elektrodin hinta kertamaksuna,  yleensä ensimmäisellä hoitokerralla. Hinnat löytyvät hinnastostamme.  Kotiin vuokrattavien laitteiden  ja eleketrodien hinnat löytyvät myös hinnastostamme. 

Lantionpohjan fysioterapia /uroterapia vaatii usein miten lähivastaanoton ja kasvokkain tapaamisen, jotta ohjeita voidaan antaa henkilökohtaisesti ja tutkia asiakas kunnolla. Etävastaanotot ovat mahdollisia toteuttaa lähinnä  asiakkaan tilannekartoituksen  ja elintapaneuvonnan osalta, jonka pohjalta voidaan yhdessä miettiä, mistä asiakas löytäisi lähimmän asiantuntijan avun saamiseksi. Usein miten etävastaanotot järjestetään lähinnä  pitkien välimatkojen vuoksi. 

Asiantuntijamme

Leena Saarela
Jasmiina Ahokas
Ulla Hietavirta