Lasten ja Nuorten Fysioterapia - Kehityksen ja Harjoittelun Tueksi
Lasten ja nuorten fysioterapia tukee lapsen/nuoren luonnollista kehitystä ja auttaa parantamaan motorisia taitoja, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja tasapainoa turvallisessa sekä innostavassa ympäristössä. Vastaanotolle hakeudutaan erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi tai silloin, kun on havaittu häiriöitä liikemalleissa tai motorisessa kehityksessä.
Fysioterapia suunnitellaan huomioiden lapsen/nuoren yksilölliset tarpeet ja tavoitteet sekä ikätaso. Fysioterapia voi sisältää harjoittelua myös leikin varjolla. Voimme toteuttaa fysioterapiaa toimitiloissamme tai hänelle tutussa ympäristössä, esimerkiksi kotona tai päiväkodissa.
Fysioterapiakäynnille voi saapua myös ilman kipuoiretta, niin sanottuun ennaltaehkäisevään kartoitukseen. Ennaltaehkäisevät fysioterapiakäynnit ovat etenkin urheilijoiden suosimia, kun halutaan välttää rasitusvammojen syntymistä. Lasten ja nuorten fysioterapiaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä vanhempien sekä tarvittaessa valmentajan kanssa. Fysioterapiassa edetään aina lapsen/nuoren ehdoilla tilanteen vaatimukset huomioiden. Kannustetaan, autetaan ja kuljetaan vierellä.
Lasten fysioterapiaan liittyvissä kysymyksissä olethan yhteydessä Jasmiinaan.
Usein kysytyt kysymykset
Mitä on lasten fysioterapia?
Lasten fysioterapia on lapsille ja nuorille suunnattu fysioterapian muoto, jossa tuetaan lapsen ja nuoren kokonaisvaltaista kehitystä sekä lievitetään kiputiloja aktiivisen harjoittelun sekä erilaisten hoitomuotojen avulla. Fysioterapeuttina toimii lasten ja nuorten fysioterapiaan erikoistunut henkilö. Lapsi/nuori saa yksilölliset harjoiteohjeet, jotka on suunniteltu alkukartoituksen sekä lapsen ja hänen perheensä kanssa yhdessä asetettujen tavoitteiden pohjalta.
Milloin lapsi fysioterapiaan?
Lapsi kannattaa tuoda fysioterapiaan, jos hänellä ilmenee tuki- ja liikuntaelinvaivoja tai muita kiputiloja. Tyypillisimpiä kipualueita ovat ala- ja yläraajat, selkä sekä niska-hartiaseutu. Myös rasitusvammat ovat yksi suuri syy fysioterapiaan hakeutumisen taustalla. Fysioterapiaa suositellaan lisäksi leikkausten, kipsaushoidon tai tapaturmien jälkeen. Fysioterapiaan suositellaan hakeutumaan myös, jos lapsen motorisessa kehityksessä havaitaan poikkeamia, vartalon käytössä sekä liikkumisessa ilmenee puolieroja tai kömpelyyttä.
Mitä lasten fysioterapiassa tehdään?
Ensimmäisellä käynnillä fysioterapeutti tekee kattavan alkukartoituksen, jossa selvitetään lapsen/nuoren terveydentila, kiputilat sekä kuntoutustarve. Lapsen/nuoren yksilöllisten tarpeiden pohjalta ikätaso huomioiden laaditaan tavoitteet sekä kuntoutussuunnitelma. Kuntoutusjakso sisältää usein lapselle/nuorelle sopivien harjoitteiden tekemistä, kotiharjoitteiden ohjausta ja tarvittaessa myös muita hoitomuotoja. Lasten fysioterapiassa liikutaan paljon leikin varjolla innostavassa ja turvallisessa ympäristössä. Lasten/nuorten fysioterapiaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä vanhempien sekä tarvittaessa valmentajan kanssa. Fysioterapiassa edetään aina lapsen/nuoren ehdoilla tilanteen vaatimukset huomioiden.
Voiko lapsen tuoda fysioterapiaan, vaikka lähetettä ei ole?
Voit tuoda lapsen fysioterapiaan myös ilman lähetettä. Autamme mielellämme, mikäli lapsen liikkuminen on vaikeutunut/muuttunut tai lapsella esiintyy kipuja. Lapsen voi tuoda vastaanotolle myös fysioterapeuttiseen ennaltaehkäisevään kartoitukseen, tätä palvelua hyödynnetään etenkin paljon liikkuville lapsille ja nuorille.